Pahoittelen, että vasta nyt olen vastaamassa saamaani kirjameemiin. Alkoi näet kesäloma ja aikamme kuluu miltei yksinomaan mökillä. Käsityöt ovat nyt lähinnä kitkemistä, kivien siirtelyä, pieniä maalausprojekteja jne. Sukankudin- ja sipulipussivirkkaustarpeet ovat toki mukana ja iltasella etanajahdista palattuani vähän aina langoillakin väkertelen. Lukeminenkin rajoittuu nyt kesällä enimmäkseen puutarha- ja nikkarointioppaisiin.

Lukutottumuksiani on pakostakin muokannut muutto Ruotssiin neljä vuotta sitten. Kielitaidon kartuttamiseksi luin parin ensimmäisen vuoden ajan ainoastaan ruotsinkielistä tekstiä kunnes kaikki lukeminen alkoi tympiä. Nyt alan taas kiinnostua lukemisesta uudelleen ja kuitenkin olen ollut aina melkoinen lukutoukka.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kotonasi olevien kirjojen määrä

En jaksanut laskea kirjoja yksitellen. Mittasin hyllymetrit ja niitä kertyi 22. En omista näitä yksin ja on vaikea tarkasti luokitella, mitkä ovat minun, avomieheni tai yhteiset. Kaunokirjallisuutta en itse osta, avomies kylläkin. Puutarhakirjat, käsityöopukset ja sisustukseen liittyvät teokset ja tietysti kaikki suomenkielinen kirjallisuus on minun hankkimaani.

 

Viimeisin ostamasi kirja

Black and Decker: Utomhusprojekt för hus och tomt

 

Viimeisin lukemasi kirja

Eeva Kilpi: Muistojen aika trilogia. Viimeksi Suomessa käydessäni heitti pojanpoikani Unto tämän kirjahyllystä jalkojeni juureen ja niin nappasin kirjan mukaani kotimatkalle lähtiessäni. Jatkosodan ajan olin lukenut jo aikaisemmin, mutten kahta edellistä osaa.

 

Viisi kirjaa, jotka luet aina uudelleen ja ovat tehneet sinuun vaikutuksen

Eve Curie: Äitini Marie Curie. Tämän luin joskus nuorena tyttönä ja syntyjään puolalaisen tiedenaisen elämäntarina teki minuun syvän vaikutuksen jo silloin. Voisi kai sanoa, että olen pitänyt häntä eräänlaisena idolinani, unelmieni esikuvana, vaikkei minusta koskaan rivisairaanhoitajaa kummempaa tullutkaan.

Saara Finni: Suruvaippa. Kirja kertoo vanhainkodin sairasosastolla elämäänsä elävästä Mariasta ja hänen tyttärestään, joka vimmaisen sitkeästi kamppailee äidilleen täydemmän elämän mahdollisuuksia. Luin kirjan valmistuttuani apuhoitajaksi, kymmenen vuotta myöhemmin valmistuttuani sairaanhoitajaksi, jälleen erikoistuttuani psykiatriseen hoitotyöhön ja viimeksi muutettuani töihin Ruotsiin hoitamaan monisairaita vanhainkodin asukkaita. Joka kerta kirjaa lukiessani löydän uusia ulottuvuuksia kirjasta ja itsestäni.

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla. Klassikko, joka ei varmaan kommentteja kaipaakaan.

Anni Blomqvist: Myrskyluodon Maija. Ihailen suuresti naisia, jotka ovat jaksaneet tehdä elämäntyönsä kuvatunlaisissa niukoissa, karuissa olosuhteissa. Jotain romantiikkaa olen kai näkevinäni kirjassa, vaikka todellisuus varmasti on ollut kaikkea muuta.

Viidettä teosta en nyt tähän hätään keksi. Ellei sitten Heikki Paunosen: Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii kelpaisi. Stadin slangin suursanakirja, joka on enemmän kuin sanakirja. Kirja herättää mieleen muistoja lapsuus- ja kouluvuosien ajoilta ja toimii siten eräänlaisena oman elämän muistelo-oppaana.